Όλα τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με προκλήσεις που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν μόνα τους.
Eίναι δύσκολο για έναν γονιό να βλέπει το παιδί του να δυσκολεύεται και να μην ξέρει πώς να το βοηθήσει. Είναι επίσης γεγονός πως τα περισσότερα παιδιά, σε κάποια φάση της ανάπτυξής τους, θα έρθουν αντιμέτωπα με προκλήσεις ή δυσκολίες που θα χρειαστεί να τις επεξεργαστούν και να τις ξεπεράσουν για να νιώσουν ξανά ευτυχισμένα και σίγουρα με τον εαυτό τους.
Συχνά αυτές οι δυσκολίες λύνονται στο σπίτι αλλά μερικές φορές η οικογένεια χρειάζεται βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο και εξειδικευμένο θεραπευτή για να μπορέσει να καταλάβει τι συμβαίνει στο παιδί και πώς μπορεί να το υποστηρίξει για να νιώσει ξανά ευτυχισμένο.
Τι συμβαίνει σε μια συνεδρία παιγνιοθεραπείας;
Μέσα από το συμβολικό παιχνίδι, τα παιχνίδια ρόλων, τη ζωγραφική, τον πηλό, το αισθητηριακό παιχνίδι, το παιχνίδι με το νερό, την άμμο και τις μινιατούρες και με τη βοήθεια του ειδικού, το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά του, να αποδέχεται τον εαυτό του, να αντιμετωπίζει δημιουργικά τα προβλήματά του, να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του και να ελέγχει τη συμπεριφορά του.
Στην αρχή, το παιδί είναι ελεύθερο να αποφασίσει με τι θα παίξει, και η θεραπεύτρια θα ακολουθήσει το παιχνίδι του. Ο σκοπός είναι μέσα από την ασφάλεια και τη ζεστασιά της θεραπευτικής σχέσης που θα αρχίσει να χτίζεται από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες, το παιδί να νιώσει άνετο να εκφραστεί με το δικό του μοναδικό τρόπο και τον δικό του ρυθμό. Εάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας το παιδί φτιάξει μια ζωγραφιά ή ένα κολάζ, αυτό θα φυλαχτεί με προσοχή σε ένα special κουτί, το οποίο μπορεί να πάρει μαζί του το παιδί στο τέλος της θεραπείας.
Κάθε πότε βρισκόμαστε;
Ένα πλήρες ιστορικό είναι απαραίτητο, καθώς μας βοηθάει να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό πλάνο για το παιδί και την οικογένειά του.
Πριν ξεκινήσει η παιγνιοθεραπεία, οι γονείς συναντιούνται με τον ειδικό και συζητούν μαζί του τι συμβαίνει, πώς είναι το παιδί στο σπίτι και τι ελπίζουν να δουν να αλλάζει στη συμπεριφορά του.
Μόλις έχει σχεδιαστεί το θεραπευτικό πλάνο για το παιδί, τότε ξεκινούν και οι συνεδρίες, οι οποίες είναι μία φορά την εβδομάδα, σε καθορισμένο χώρο και χρόνο. Μετά από περίπου 7 συνεδρίες, θα ξανασυναντηθούν όλοι μαζί για να συζητήσουν πώς είναι το παιδί και εάν παρατηρούν κάποια αλλαγή. Αυτή η συνάντηση μας βοηθάει να στηρίξουμε μαζί καλύτερα το παιδί και να το βοηθήσουμε στο δρόμο της θεραπείας του.