ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Χαρά Σφέτσα, Ψυχολόγος – Παιγνιοθεραπεύτρια, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Γονέων από το Attachment Parenting International, Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), Μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Παιγνιοθεραπείας (PTI), Μέλος του Theraplay Institute

Η Χαρά Σφέτσα είναι Ψυχολόγος, με ειδίκευση στην παιδοψυχολογία και την ψυχοθεραπεία παιδιών μέσω παιχνιδιού. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο, στο Goldsmiths College, University of London, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην επικοινωνία: MA in Transnational Communications, το 2004. Έχει δουλέψει με επιτυχία για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, στο χώρο της επικοινωνίας, ενώ από το 2017 το ενδιαφέρον της έχει στραφεί κυρίως στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων.

Πιο συγκεκριμένα, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Παιγνιοθεραπεία (Post Graduate Diploma in Playtherapy) και συνέχισε την επαγγελματική της κατάρτιση με τακτικές μετεκπαιδεύσεις σε θέματα που αφορούν την Παιδοψυχολογία βρέφους, παιδιού και εφήβου, την Ψυχοπαθολογία παιδικής και εφηβικής ηλικίας, τη Νευροβιολογία και τη Συμβουλευτική στο σχολικό πλαίσιο και σε γονείς (Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΕΚΠΑ). 

Είναι Πιστοποιημένη Παιγνιοθεραπεύτρια (Certified Playtherapist) από τον διεθνή οργανισμό Παιγνιοθεραπείας Play Therapy International και πιστοποιημένη Σύμβουλος Γονεϊκότητας από το Attachment Parenting International. Επιπλέον, έχει εκπαιδευτεί στο μοντέλο Theraplay, (από το Ινστιτούτο Theraplay του Καναδά) και είναι πιστοποιημένη Foundational Theraplay Practitioner.

Στην παρούσα φάση, παρακολουθεί το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ανίχνευση, Διάγνωση και Αντιμετώπιση Νηπίων, Παιδιών και Εφήβων με ΔΕΠΥ” από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της ΔΕΠΥ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, (Μονάδα Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής Α’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστήμιου Αθηνών).

Έχει κάνει την πρακτική της στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών στο Ελληνικό, ενώ έχει εργαστεί εθελοντικά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνί.

Ασκεί το επάγγελμα της Ψυχολόγου ιδιωτικά στο Κουκάκι και συνεργάζεται με εξειδικευμένα κέντρα ειδικών θεραπειών, προσφέροντας ατομικές συνεδρίες playtherapyψυχοεκπαιδευτικές ομάδες παρέμβασης σε παιδιά τυπικού πληθυσμού αλλά και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, theraplay συνεδρίες γονέα και παιδιού, αλλά και συμβουλευτική υποστήριξη σε γονείς. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με το σχολείο Παιχνιδαγωγείο και το Dorothy Snot. Mάλιστα, είχε την τιμή να συμμετάσχει ως εισηγήτρια στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για το παιχνίδι που διοργάνωσε το Dorothy Snot στην Ελλάδα (https://www.playonathens.com).

Η Χαρά Σφέτσα είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), εγγεγραμμένη στον υψηλά διαπιστευμένο κατάλογο Play and Creative Arts Therapists (https://playtherapyregister.org.uk) και βρίσκεται υπό εποπτεία από πιστοποιημένους επόπτες της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Εργάζεται με παιδιά που παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, δυσκολία προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον, προβλήματα κοινωνικοποίησης, επιθετικότητα, φοβίες ή αλλαγή στη συμπεριφορά ύστερα από ένα διαζύγιο ή απώλεια κοντινού τους προσώπου, προβλήματα δεσμού (attachment issues) καθώς και σε περιπτώσεις υιοθεσίας – αναδοχής. Έχει εξειδικευτεί στις ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες, τα προβλήματα συμπεριφοράς και τη βελτίωση της σχέσης γονέα – παιδιού, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο ως θεραπευτικό μέσο το παιχνίδι.

Αυτό που την εμπνέει και την παρακινεί, είναι το αποτύπωμα της καθημερινής της υποστήριξης σε παιδιά και γονείς. Μέσα από τη συμβολή της σε αυτή τη διαδικασία, πιστεύει ότι συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για το παιδί, για το περιβάλλον του, για τον κόσμο όλο.

Η ίδια, είναι μητέρα δύο παιδιών.

Πιστοποιημένη Παιγνιοθεραπεύτρια από τον Βρετανικό Οργανισμό Υγείας &
Κοινωνικής Φροντίδας 
Professional Standards Authority,
for Health and Social Care (PSA)
Πιστοποιημένη Theraplay Practitioner
από τον Αμερικάνικο Οργανισμό
Thera Play Organisation